Föreningen För Fulla Segel

Skaftö har en lång och rik historia inom fiskerinäring och fraktfart, med sina två större kustsamhällen Fiskebäckskil och Grundsund. Det var ur en studiecirkel om Skaftös sjöhistoria som föreningen För Fulla Segel föddes. Studiecirkeln hade då under ett par år hyrt M/S Atene för att få uppleva livet ombord en traditionell skuta. Efter seglingen -84 beslutades att anskaffa ett eget segelfartyg till Skaftö, och 1985 bildades alltså För Fulla Segel. Hitta hit!

Målsättning

För Fulla Segel är en ideell förening som bedriver skolskeppsverksamhet och verkar för att föra vidare kunskaper i skutsegling, navigation, sjömanskap och fartygsvård. Vi ska skapa intresse för havet och skutsegling, främja gemenskap och respekt för individen ombord samt ha roligt och utmana oss själva tillsammans. Vår verksamhet ska delges alla, oavsett ålder eller handikapp, med fokus på unga. För vår handikappverksamhet har vi uppmärksammats av hennes majestät Drottning Silvia.

Verksamhet

För att uppnå vårt mål har vi verksamhet året runt, allt knutet till vår skonare Kvartsita. Från maj-oktober genomför vi seglingar av alla slag: lägerskolor, klassresor, företagsseglingar och 50-årskalas. Resten av året fokuseras på underhåll av båt och utbildning av besättningen ombord. Allt arbete är helt ideellt och alla pengar som seglas in går till underhållet av Kvartsita.

Sommarverksamhet

Vår sommarverksamhet är kort sagt segling. Dels arrangerar föreningen egna segelläger både för ungomar, vuxna och blandade åldrar. På dessa seglingar kan du som enskild person följa med. Dels går det även att hyra Kvartsita för klassresor, företagskickoff, bröllop, eller om ni helt enkelt är ett gäng som vill ut på äventyr tillsammans. Oavsett vilket kommer du få delta i alla förekommande sysslor ombord, från att hissa segel och navigera till att hjälpa kocken i byssan. Det är detta som är unikt med skolskepp - du är inte en gäst som körs runt av en besättning, du är lika mycket en del av besättningen som alla andra ombord. Självklart finns alltid en erfaren nyckelbesättning bestående av skeppare, kock och instruktörer med ombord för att hjälpa er till rätta. Och självklart finns det fortfarande tid till att ligga och sola på fördäck. Vill du veta mer om livet ombord så läs vidare om hur det är att segla med oss.

Vinter- och vårverksamhet

Stora delar av verksamheten sker under vinter- och vårsäsongen när Kvartsita ligger vid kaj. Då fokuserar vi främst på underhåll och utbildning. Även om löpande underhåll är en naturlig del av segling så finns det mycket som bra kan göras när fartyget ligger still. Därför ordnas ett antal arbetsdagar, varje torsdag och lördag kl 9, och  "arbetshelger" dit alla är välkomna. Under dessa arbetsdagar riggar vi av alla segel, rep och block och täcker båten för att skydda den från väder och vind. Vi lagar sådant som gått sönder, slipar och lackar för att göra henne vacker, tätar, ser över el och maskin. Du behöver inga förkunskaper - att lära ut hur man underhåller en skuta är en del av vårt syfte. Föreningen bjuder på fika till alla som arbetar och kan arrangera boende för de som kommer långt ifrån på Vandrarhemmet i Grundsund. Nu har vi även installerat fyra avfuktare ombord samt luftvärmepump så vi kan göra övernattningar i stort sett hela året ombord på Kvartsita.

Det är också under vintern/våren som vi utbildar vår besättning ombord, som alla seglar ideellt. Föreningen ordnar själva utbildning för instruktörer och kockar men kan också stötta dig som siktar på att bli skeppare ombord. I utbildningarna ingår t.ex säkerhet ombord, pedagogik och ledarskap, fartygsunderhåll, seglingsteori och rutiner ombord. Därefter gör man praktik under sommarens seglingar. Alla medlemmar är välkomna att ansöka om att få bli besättning. Vi har även andra arbetsgrupper med verksamhet under vinterhalvåret, exempelvis vår sjöhistoriska grupp, modelbåtsbyggargruppen, torsdagsgruppen mfl. Vill du veta mer om vad just du kan engagera dig i så läs om våra olika arbetsgrupper och kontakta gärna de olika gruppansvarige om du vill veta mer.

Bli medlem

Vill du bli medlem i För Fulla Segel? Föreningen är öppen för alla som är intresserade av segling, skutor, havet eller helt enkelt bara vill vara med och stödja ett gammalt kulturarv från Västkusten.
För att läsa mer om förmåner, medlemsavgift och för anmälan om medlemskap, klicka här.

Välkommen att bli medlem i För Fulla Segel!